Uitleg Rekenen met BTW

In dit onderdeel gaan we samen oefenen hoe je met BTW kunt omrekenen. BTW staat voor Belasting Toegevoegde Waarde en het is goed om te weten dat je in het Nederland het hoge en lage BTW-tarief hebt. Een hoge BTW-tarief is 21%, het lage BTW-tarief is 9%.

Met het rekenen met BTW, kan je tegenkomen om van exclusief naar inclusief te rekenen of andersom. Exclusief wil zeggen dat er nog geen BTW verrekend is en dat je deze ‘erop’ moet tellen. Bij inclusief BTW is de BTW er al bijgeteld en moet je het er juist ‘aftellen’.

Inclusief BTW:

Goed om te weten dat als iets inclusief BTW is het dan gelijk staat aan 109% of 121% (afhankelijk van het BTW-tarief). Je deelt je bedrag dan door 109 of 121 en vervolgens x 100 om het bedrag zonder BTW te berekenen.

Exclusief BTW:

Om nu te bepalen hoeveel het is inclusief BTW moet je de BTW er bovenop tellen. Je deelt je bedrag door 100 en vervolgens vermenigvuldig je met 109 of 121 om van exclusief naar inclusief BTW te gaan.

Zie onder het kopje ‘Materialen’ voor verschillende rekenvoorbeelden en een handig stappenplan.

Je hebt nu de uitleg gezien en/of gelezen. Tijd om te gaan oefenen. Klik op oefeningen van dit onderwerp. Je krijgt nu een serie van 5 vragen. Na elke vraag krijg je direct te zien waarom je vraag juist of onjuist is. Je kunt hierna indien gewenst de oefeningen opnieuw starten. Je krijgt dan weer 5 nieuwe vragen. Dit kan je blijven herhalen en zo kan je eindeloos blijven oefenen.

Ik wil je heel veel succes en heel veel rekenplezier toewensen!

 

 

 

 

 

 

  • Navigatie

  • Inloggen